De rijkste man van Babylon review

Inhoud van dit artikel

De rijkste man van Babylon is geschreven door George Clason.  Het boek bevat verschillende personages met als belangrijkste personage de rijkste man van Babylon. Het doel van het boek is om zonder cijfermatige onderbouwing mensen bewust te laten worden van een verantwoord omgang van het besteedbare inkomen.

Tweeduizend jaar geleden hadden mensen dezelfde verlangens als dat wij nu hebben. Veel mensen verlangen naar status en rijkdom. Daarom blijft de rijkste man van Babylon zo populair, ondanks het feit dat het boek bijna honderd jaar geleden voor het eerst is uitgebracht. Benieuwd naar mijn naar de lessen van Babylon? Lees dan snel verder!

De rijkste man van Babylon

Het verhaal begint met Bansir. Hij zit neerslagen op een muurtje voor zich uit te staren. Hij werkt dagelijks hard, maar toch leeft hij van maand tot maand. Soms heeft zijn gezin amper geld om eten te kopen. Op dat moment komt zijn vriend Kobbi langs.

Kobbi ervaart dezelfde problemen als Bansir. Ze leven allebei in Babylon, een van de rijkste steden ter wereld, maar toch ervaren ze geen rijkdom. Hun oude vriend Arkad heeft het een stuk beter voor elkaar.

De mannen gingen naar dezelfde school en speelde dezelfde spelletjes. Hoe was het toch mogelijk dat Arkad is uitgegroeid tot een welvarend man en zij worstelen met hun financiën? Ze besluiten om naar Arkad te gaan om advies te vragen.

‘’De godin van het geluk lacht lieden die ondernemen toe’’

Arkad was bereid hun te helpen. Zijn advies was om een gedeelte van hun inkomsten voor hun zelf te houden. Door minimaal 10% zelf te houden en dit te herinvesteren, totdat je kunt leven van deze inkomsten. Dit betekende dat de mannen 10% minder konden besteden en moesten interen op hun uitgaven.

Het geld dat ze voor hun zelf mochten houden moet je zien als het planten van een boom. Het begint allemaal met het zaadje in de grond te stoppen. Daarna moet je de boom regelmatig voeden en water geven. Hierdoor zal die uitgroeien tot een grote sterke boom. 

Als de boom uitgegroeid is kan je de vruchten hiervan. Door vroeg een zaadje in de grond te stoppen kan je van de boom eten heb je daarnaast een plekje in de schaduw op een hete zomerdag.

De zeven lessen tegen een krappe beurs

Door continu zaadjes in de grond te stoppen werd Arkad uiteindelijk de rijkste man van Babylon. Zijn succes bleef niet onopgemerkt. De koning was nieuwsgierig geworden hoe hij dit geflikt had. Hij vroeg daarom Arkad of hij zijn kennis aan de rest van de stad wou delen. De belangrijkste punten die hij ze leerde waren:

 • Van elke 10 munten die je verdient, geef je er 9 uit en de laatste mag jezelf houden.
 • Maak een begroting en blijf dit bijschaven.
 • Zet het geld dat je overhoudt aan het werk, zodat het meer inkomsten oplevert.
 • Zorg ervoor dat je het geld niet verliest en vraag advies aan mensen met ervaring.
 • Geef geld niet aan uw huurbaas, maar koop een eigen woning.
 • Begin vroeg met het vergaren van inkomsten voor de oude dag.
 • Blijf werken aan je vaardigheden, zodat je in de toekomst meer geld kan verdienen.

‘’Rijkdom die snel komt, is ook weer snel vertrokken’’

Misschien zijn dit opendeuren, maar realiseer je wel dat deze regels in een periode voor Christus zijn geschreven. We leven nu in de 21e eeuw en nog steeds blijven mensen het lastig vinden om hun financiën op de rit te krijgen. Heb jij hier ook moeite mee? Dan is dit boek zeker iets voor jou!

De vijf wetten van het goud

Arkad wil zijn vermogen overdragen aan zijn zoon, maar dat krijgt hij niet zomaar. Hij moet zich eerst bewijzen of hij de nalatenschap verstandig kan beheren. Hij stuurt daarom zijn zoon met een zak goud de deur uit. Hij moet leren om voor zichzelf en het goud te zorgen. 

Na 10 jaar mag hij terugkeren naar zijn ouderlijk huis. Naast het goud kreeg hij een kleitablet mee met de 5 wetten van het goud. Hier keek hij pas op toen hij al zijn goud verloren had.

Zijn zoon had niets meer. Niet eens voldoende geld om van te eten. Hij wilde alleen niet terug naar zijn vader met de boodschap dat hij alles had verloren. Daarom besloot hij een baan te gaan zoeken. Door de wetten van het goud alsnog toe te passen was hij in staat om het goud van zijn vader te verdriedubbelen.

‘’Geluk wordt aangetrokken door kansen met beide handen aan te grijpen’’

Helaas moest hij eerst alles verliezen om de wetten van het goud te doorgronden. Arkad was apetrots op hem. Niet omdat hij zijn goud verloren had, maar dat hij de wetten van het goud begreep.

De volgende wetten stonden op het kleitablet geschreven:

 • Geld komt in grote hoeveelheden terecht bij degenen die minstens een tiende van hun inkomen hebben gespaard om hun toekomst en de toekomst van hun gezin op te bouwen.
 • Geld werkt hard en stelt eigenaren tevreden die de wijsheid hebben om een ​​winstgevend bedrijf te vinden, zodat het geld zich op korte termijn kan verdubbelen
 • Geld zoekt veiligheid bij diegene die het investeert en luistert naar de adviezen van mannen die hiermee ervaring hebben.
 • Geld verdwijnt uit de portemonnee van de man die het belegt in zaken waarmee hij niet bekend is, of afgeraden wordt door ervaren beleggers.
 • Geld vermijdt de man die onrealistische opbrengsten nastreeft, of die de adviezen van schurken en kwakzalvers opvolgt.

Opvallend is het woordje minstens van de eerste wet. De rijkste man van Babylon staat bekend om de methode: betaal jezelf eerst. Het percentage van 10% is hier vaak aan gekoppeld. Zoals Arkad zijn oude vrienden leert om 1 munt te houden van de 10 die zij verdienen. Mijns inziens is de 10% regel echt het minimale wat mensen op zij dienen te beleggen.

Beleg jij al 10% van je inkomen? Laat het weten in de comments.

Andere onderwerpen uit de rijkste man van Babylon

Bovenstaande punten worden verder uitgewerkt in het boek, maar dan met behulp van andere personages. Zo wordt er gesproken over het veilig lenen van geld. 

Vooral als de mensen om je heen weten dat je geld hebt, gaan ze je van alles adviseren. Of ze komen zelfs bij je om geld van je te lenen. Kijk uit aan wie je geld leent. Investeer je geld veilig en zorg ervoor dat je het niet verliest.

‘’Waar een wil is, is een weg’’

De laatste hoofdstukken gaan over het terugbetalen van schulden en de gevolgen hiervan. Indien je schulden hebt, betaal deze dan zo snel mogelijk terug. 

Zit je diep in de rode cijfers. Loop er dan niet voor weg, maar pas dan regels uit dit boek toe. Wees geen slaaf van geld, maar gebruik geld als jouw slaaf!

Eindbeoordeling

Normaal gesproken lees ik altijd de Engelse variant, maar deze keer heb ik de Nederlandse besteld. De Nederlandse versie is geschreven in een ouderwetse stijl, dit maakt het soms lastig om te lezen.

In het boek staan ook een paar verkeerd geplaatste woorden. Dit is slordig, maar maakt het verhaal niet minder interessant. De lessen uit het boek zijn van alle tijden. Ik raad het boek aan voor iedereen die financieel succes wil behalen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *