Rijke pa arme pa review: het #1 boek over financiële ontwikkeling

Inhoud van dit artikel

Rijke pa arme pa is geschreven door Robert Kiyosaki. In dit boek schrijft Robert over zijn jeugd en zijn twee vaders. Zijn biologische vader was een hoogopgeleide en intelligente man. Hij was leraar en had een vaste aanstelling bij de universiteit van Hawaï. De vader van zijn vriend Mike was ondernemer en had meerdere ondernemingen. Robert beschouwde hem als zijn rijke pa.

Op jonge leeftijd besloot Robert niet naar zijn echte vader te luisteren, maar naar zijn rijke pa. Terwijl zijn echte vader degene is met de academische titels. Beide waren succesvol in hun carrière en werkten hun leven hard. Toch stierf de ene arm en de ander rijk. Kan je niet wachten om de lessen te leren die Robert van zijn rijke pa kreeg? Lees dan snel Rijke pa arme pa!

Rijke mensen werken niet voor geld

Mike en Robert voelden zich arm. Hun klasgenoten woonden in grote huizen en hadden mooie en nieuwe spullen.  Zij wilden daarom ook rijk worden, net zoals de ouders van hun klasgenoten. Zijn vader stelde de jongens voor om te gaan praten met de vader van Mike. Beide jongens waren verbaasd, want Mike woonde niet in een groot huis zoals zijn klasgenoten. Ook reed hij niet in een mooie auto en zag hij er niet rijk uit.

Dit was gelijk een belangrijke les. De ouders van hun klasgenoten zagen er rijk, maar waren dit niet. Mike zijn ouders woonde in een oud huis met een oude auto voor de deur, maar waren op papier de rijkste van de buurt.

Mike zijn vader wilde Robert en Mike wel helpen, maar onder een voorwaarde. Ze moesten werken in één van de winkels van Mike’s vader en kregen hiervoor tien cent per uur. Na vier weken hard werken was Robert er klaar mee. Hij had niets geleerd en was boos op Mike zijn vader, zijn rijke pa. Hij wou een loonsverhoging anders stopte hij ermee. Zijn rijke pa had bereikt waar hij op had gehoopt. Robert begon te denken zoals de rest van zijn werknemers.

Robert was boos en vond dat arme pa het probleem was. Hij betaalde hem immers zo slecht. Het probleem lag alleen niet bij rijke pa, maar bij Robert zelf. De les die rijke pa hem wou leren is dat hij altijd deze gevoelens zal houden als hij voor een baas blijft werken.

Zoveel mensen zeggen: ”Ach ik ben niet geïnteresseerd in geld.’’ En toch hebben ze een baan van 8 uur per dag.

Mensen denken vaak dat meer geld de oplossing zal zijn, maar beseffen niet dat de manier waarop hun tegen geld aan kijken het probleem is. Door te leven vanuit angst en verlangen blijven mensen werken voor geld. Met het geld kopen ze auto’s of dure merkkleding. Het plezier wat ze ervaren bij de aankoop van deze zaken is slechts tijdelijk. Daarom kopen mensen een nog grotere auto of een groter huis.

Vervolgens moeten mensen weer werken om ten eerste de rekeningen te betalen en ten tweede vanwege de angst om geen geld te hebben. Mensen zitten vast in hun cirkel, maar hebben het zelf vaak niet door. Doordat mensen niet hebben geleerd hoe geld voor hen werkt, moeten ze de rest van hun leven voor geld blijven werken. Net zoals een ezel die achter een wortel aanloopt. Als de ezel het grotere plaatje zou zien, zou hij geen stap meer verzetten.

Waarom zou je jezelf financieel ontwikkelen

Herken je deze situatie? Je jaloerse collega komt bij je en zegt: ‘’Heb je al gehoord dat Erik naar schaal 12 gaat?’’ Mensen vinden het super interessant om te weten hoeveel iemand verdient. Het inkomen is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Het gaan namelijk niet om hoeveel je verdient, maar om hoeveel geld je overhoudt aan het einde van de maand. Heeft iemand jou wel eens gevraagd hoeveel jij onderaan de streep overhoudt? Mij is het nog nooit overkomen. Terwijl het voor sommige mensen normaal is om te vragen hoeveel ze verdienen of hoeveel iemand aan hypotheek betaalt. Na het lezen van Rijke pa arme pa weet je dat dit er helemaal niet toe doet.  

Als je rijk wilt worden, moet je leren hoe geld werkt. De gemiddelde Nederlander zit vast in de ratrace, maar dit is vaak zelf veroorzaakt. Wat bedoel ik hiermee? Op jonge leeftijd krijgen mensen vaak een relatie. Het leven als single is duur, maar dit verandert zodra mensen gaan samenwonen.

Doordat er niet langer voor twee huizen betaald hoeft te worden, blijft er maandelijks flink wat geld over. Dit wordt vervolgens gespendeerd aan ‘leuke’ dingen. Een paar jaar later is er een kleine opkomst. Het huis blijkt te klein en er moet een groter en mooier huis komen. Om dit allemaal te betalen gaan mensen meer en harder werken. Meer inkomsten betekent meer belasting betalen, meer belasting betalen betekent dat er minder geld overblijft.

Als de kinderen opgroeien en naar school gaan hebben ze ook meer spullen nodig. Een IPhone, laptop en die dure jas die helemaal in is. Geld voor vakantie is er bijna niet meer, maar de kinderen klagen en iedereen om jou heen gaat ook. Dus wordt er besloten een kleine lening af te sluiten en om deze lening te betalen gaan ze in het weekend wat bij klussen. Stoppen of minder werken zit er voorlopig niet in, want de rekening moeten betaald worden. Ze zitten vast, want harder werken resulteert in minder vrijheid en meer belastingen. Dit noemen ze de ratrace.

Iemand kan hoog opgeleid zijn en succesvol in wat hij doet, en financieel een analfabeet zijn

Hoe kan je er voor zorgen dat jij niet in het loopwiel terecht komt? Om van start te gaan, schrijft Robert Kiyosaki, moet je het verschil weten tussen activa en passiva. Assets brengen geld in het laatje, passiva halen geld uit het laatje. Klinkt simpel toch? Het probleem is dat de meeste mensen denken dat ze activa kopen, maar in werkelijkheid kopen ze passiva.

Een voorbeeld hiervan is een koophuis. Na 30 jaar hebben de meeste mensen hun huis afbetaald, maar toch blijf je geld betalen voor het bezit. Je betaalt onder andere gemeentelijke belastingen, verzekeringen en je hebt altijd onderhoudskosten. Ondanks dat het huis afbetaald is, kost het je in feite elke maand geld. Daarom behoort een huis niet tot je activakolom. Ga je het huis verhuren, dan wordt het een ander verhaal. Dan brengt het namelijk geld in het laatje. Het huis komt nu op je activa lijst.

Rijke mensen kopen assets. Hierdoor komt er maandelijks meer geld in het laatje. Doordat de rijken activa blijven kopen worden de rijken steeds rijker. De armen en middenklasse kopen geen activa, maar passiva. Ze hebben geleerd om hard te moeten werken, maar hebben nooit geleerd om geld hard voor hen te laten werken. Wees slim, zoals rijke pa. Een loonsverhoging betekent meer geld om te investeren in activa. Niet om een groter huis te kopen.

Zorg voor je eigen zaken

Ons huidige schoolsysteem is gericht om studenten klaar te stomen om een baan te krijgen. Eerst leren ze de theorie, met als afsluiting een stage of een scriptie. Na het behalen van hun diploma zijn ze klaar om de arbeidsmarkt op te gaan.

Het probleem is dat de studenten alleen geleerd hebben om voor een baas te werken. Hierdoor besteden ze het meeste van hun tijd aan andermans zaken. Ze maken iemand anders rijk.

Mensen die geen innerlijke standvastigheid hebben, worden vaak het slachtoffer van degenen met zelfdiscipline

Hoe kan je dan voor je eigen zaken zorgen? Robert Kiyosaki adviseert om klein te beginnen. Begin niet gelijk voor jezelf, tenzij je dit echt graag wilt. Geef geen geld uit aan passiva, maar koop activa. Zorg er daarnaast voor dat je uitgaven laag zijn, zodat je meer activa kan kopen.

Een promotie betekent in dit geval geen nieuwe auto, maar een nieuw pakketje aandelen of een vastgoedobject. Veel mensen hebben alleen een baan en bezitten niets. Bouw aan je activakolom en investeer elke euro die er binnenkomt opnieuw. Zorg ervoor dat geld 24 uur per dag voor jou werkt.

De geschiedenis van de belastingen en de kracht van ondernemingen

Belastingen zijn oorspronkelijk in het leven geroepen door de armen en de middenklasse. Zij vonden het eerlijker dat de rijken gingen betalen voor de kosten van het land. Zij hadden tenslotte ook het meeste geld.

Voorheen waren er geen belastingen. Hierdoor had de overheid ineens veel geld tot haar beschikking. Dit werd vervolgens uitgegeven aan de salarissen van de ambtenaren en het helpen van de arme bevolking. Maar het probleem was dat de overheid steeds meer geld uit ging geven. Daarom werd besloten om ook de middenklasse te gaan belasten. De hoogopgeleide mensen met een hoog salaris.

Iedere euro in mijn activakolom was een werknemer die hard aan het werk was om meer werknemers te maken en de nieuwe Porsche van de baas betaalde

De rijken daarentegen zorgde ervoor dat hun vermogen in hun bedrijven zat. Door gebruik te maken van de gunstige belastingwetgeving konden zij hun belastingen verlagen.

Als laatst begon de overheid ook de armen te belasten, omdat de overheid elk jaar meer geld nodig heeft. Hierdoor is het heffen van belastingen tegen de armen en de middenklasse gaan werken. Iets wat ze zelf bedacht hebben.

Rijke mensen roepen geld in het leven

In dit hoofdstuk lees je enkele voorbeelden hoe Robert Kiyosaki zijn financiële intelligentie in de praktijk heeft gebruikt. Robert woonde destijds in Amerika, dus de voorbeelden zijn een tikkeltje Amerikaans. Hierbij is het belangrijk om de manier van denken te begrijpen. Waar is op dit moment vraag naar en het aanbod beperkt. Begrijp wat de cijfers je zeggen, ken de markt en gebruik de wetten in jouw voordeel.

Rijke pa geloofde dat de woorden ‘ik kan het niet betalen’ je brein afsluiten. ‘Hoe kan ik het wel betalen?’ opent mogelijkheden, enthousiasme en dromen.

De kennis die je hebt, is je grootste rijkdom. De kennis die je niet hebt, is je grootste risico. De meeste mensen zijn te bang om te verliezen en zullen nooit leren hoe financiële intelligentie werkt.

Bang om fouten te maken, terwijl we door fouten maken juist leren. Hoe meer financiële intelligentie je ontwikkelt, hoe meer kansen er op je pad zullen komen.

Werk om te leren – werk niet voor geld

De meeste mensen stoppen met leren zodra ze klaar zijn met hun opleiding. Vervolgens richten ze zich op één specialisme, omdat specialisten beter betaald krijgen. Daarom verdient een oogarts meer dan een basisarts of een register accountant meer dan een boekhouder.

Wat vaak onderschat wordt, zijn de soft skills. Goed communiceren bijvoorbeeld is ontzettend belangrijk. Iets wat je niet tijdens je opleiding krijgt.

Warren Buffett, een van de bekendste beleggers aller tijden, heeft in zijn kantoor een certificaat hangen die hij heeft gehaald voor het spreken in het openbaar. Zijn diploma die hij heeft behaald aan de universiteit hangt er niet, maar deze wel! Volgens Buffett heeft deze cursus de meeste invloed gehad op zijn carrière. Dit onderstreept nogmaals het belang van zelfontwikkeling.

Obstakels overwinnen

Als mensen de lessen van rijke in de praktijk toepassen, kunnen ze nog steeds obstakels tegenkomen. Hierdoor blijven ze ondanks hun kennis toch arm. Dit komt vanwege de volgende obstakels:

 • Angst
 • Cynisme
 • Luiheid
 • Slechte gewoonten
 • Arrogantie

Vaak zie je een combinatie van bovenstaande obstakels. De angst om te verliezen is bijvoorbeeld groter dan het plezier van het winnen. Dit komt doordat een collega of een familielid ooit geld heeft verloren op de beurs. Ze waarschuwen jou om niet hetzelfde pad te bewandelen, maar het geld aan leuke dingen te spenderen. Het leerproces stopt hierdoor ook, omdat je denkt dat beleggen toch een verspilling is van geld en energie. Het tegengestelde is juist waar.

Het grootste verschil tussen een rijk persoon en een arm persoon is hoe ze met angst omgaan.

Hieronder staan 10 stappen die je kunt gebruiken om je eigen financiële talent wakker te schudden. Robert Kiyosaki past ze toe, omdat ze voor hem werken. Het is aan jou de taak om uit te zoeken of ze ook voor jou werken. Iedereen bewandelt namelijk zijn of haar eigen pad. Niet alle tips en levenslessen uit Rijke pa arme zullen voor jou toegevoegde waarde hebben. Werk aan je verbeterpunten en lees het boek na een jaar nog eens. Robert sluit het boek af met de volgende stappen:

 • Zoek een reden die sterk genoeg is om je doel te behalen.
 • Maak dagelijks keuzes.
 • Kies je vrienden zorgvuldig.
 • Maak jezelf een formule eigen en leer dan een nieuwe.
 • Betaal eerst jezelf.
 • Betaal je tussenpersonen goed.
 • Geef op de ‘indiaanse’ manier.
 • Gebruik activa om luxe te kopen.
 • Kies je helden.
 • Onderwijs en je zult ontvangen.

Eindbeoordeling

Rijke pa arme pa is een boek wat je absoluut gelezen moet hebben. Robert Kiyosaki schrijft op een eenvoudige manier die voor iedereen te begrijpen is. Toen ik het boek voor het eerst las werd ik gelijk enthousiast.

Eindelijk had ik een boek gevonden die vertelde waar ik zo lang naar opzoek was!

Dit boek staat daarom ook in mijn andere lijstjes van topboeken. Wil je jezelf ontwikkelen en je financiële intelligentie naar een hoger niveau brengen? Dan is het boek Rijke pa arme pa echt iets voor jou!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *