The Compound Effect review

Inhoud van dit artikel

The compound effect is geschreven door Darren Hardy. Hij heeft meerdere boeken geschreven, maar The compound effect is het meest bekend. Het boek gaat over succes en wat er nodig is om dit te behalen. In het boek leer je niet hoe je snel rijk kan worden, maar wel hoe je dit kan bereiken op de lange termijn.

Darren vindt dat succes voor iedereen toegankelijk is, maar er is één voorwaarde. Je moet de basisbeginselen uit dit boek in je voordeel laten werken. Wil je meer succes, inkomen en een gelukkiger leven? Misschien is The compound effect het boek dat je zocht!

The compound effect in actie

Mensen overschatten vaak wat ze op een dag kunnen doen, maar onderschatten wat ze in een jaar kunnen bereiken. Consistentie is de sleutel tot succes. Door continu kleine stapjes te maken zal je versteld staan van de resultaten op de lange termijn.

Is je tegenstander of concurrent slimmer, talentvoller en heeft die meer ervaring als jou. Dat maakt niet uit. Door simpelweg harder te werken kan je diegene alsnog verslaan.

‘’Een slak op de goede weg, wint het van de haas op de verkeerde weg.’’

Succes komt niet zomaar aanwaaien. Om succesvol te blijven moet je gewoon keihard werken. Een topsporter kan ook niet achterover leunen zodra ze de wereldtop hebben behaald. Als jij niet hard genoeg werkt, is er wel iemand anders die graag jouw plekje op de top wil overnemen.

Misschien had je dit liever niet gelezen en denk je dat is niets voor mij. Koop dit boek dan vooral niet. Motiveert het je juist? Dan weet je wat je te doen staat.

Keuzes maken

Elke dag maken we keuzes. Onze keuzes kunnen onze beste vriend zijn of onze ergste vijand. Door continu goede keuzes te maken ontstaan er van zelf goede gewoonten. Andersom geldt hetzelfde. Niemand wil failliet gaan of lijden aan zwaar overgewicht, maar vaak ligt de oorzaak hiervan in de keuzes die je dagelijks maakt.

Hoe zorg je er nu voor dat je goede keuzes maakt en geen slechte?

Door bij te houden welke keuzes je dagelijks maakt. Wil je meer geld? Zorg ervoor dat je elke euro bijhoudt die je uitgeeft. Wil je afvallen en gezonder leven? Hou alles bij wat je in je mond stopt.

‘’Het grootste verschil tussen succesvolle mensen en niet succesvolle mensen is dat de succesvolle mensen bereid zijn dingen te doen die niet succesvolle mensen niet willen doen.’’

Topsporters weten exact hoeveel kcal zij binnen krijgen. Door dit bij te houden en continu te verbeteren kunnen ze betere resultaten halen op de lange termijn. De sneeuwbal gaat dan nog harder rollen. Dit motiveert enorm en brengt je minder in de verleiding om toch maar die Big Mac te nemen.

Zorg er daarom voor dat je vroeg begint. De sneeuwbal zal op de lange termijn een stuk harder voor je werken. Ben je al op leeftijd? Geen punt. Zorg er gewoon voor dat je nu begint. Vandaag.

Gewoonten

Een dagelijkse routine in combinatie met goede gewoonten bepalen het verschil tussen succesvolle mensen en de rest. Het is een van de wijsheden van Aristoteles: we zijn wat we vaak doen. Door simpelweg dagelijks iets te herhalen wordt het van zelf een gewoonte. Zowel goede als slechte gewoonten. 

Ik zal van beide een voorbeeld geven. 

Stel je hebt een zittend beroep en je woont dichtbij je werk. Met de auto ben je het snelst op je werk, maar je besluit om elke dag de fiets te pakken. Na een dag fietsen, voel je geen verschil. 

Na een week waarschijnlijk ook niet. Maar na een jaar zal je versteld staan hoeveel kilometers je hebt gefietst. Helemaal als je dit tot je pensioen blijft volhouden. Geheel onbewust, je moet tenslotte op je werk komen opdagen.

‘’Wens niet dat het makkelijker zou zijn, wens dat je beter zou zijn.’’

Je voelt je goed en je bent gewend om te fietsen. Daarom zal je ook vaker de fiets pakken voor andere zaken. Hierdoor ga je nog meer bewegen en misschien neem je je partner ook wel mee. Dit is duidelijk een positieve gewoonte.

En dan nu een slechte gewoonte.

Drink je altijd een biertje tijdens een voetbalwedstrijd? Het gaat bijna automatisch.

Je ligt languit op de bank en je favoriete club moet spelen. Lekker biertje er bij met een bakje chips. Optimaal genieten. Waarschijnlijk hoef je niet na te denken welk drankje je hierna pakt als je de koelkast opent. Een biertje meer of minder maakt toch niet meer uit. Dit is ook gelijk het gevaar van slechte gewoonten. Je merkt er namelijk op korte termijn niets van. In tegendeel, je ervaart het juist als iets positiefs. Maar na een jaar zijn dit toch flink wat biertjes en zakken chips. Helemaal als dit een gewoonte is die je je rest van je leven blijft volhouden.

De keuzes die je dagelijkse maakt, ook al lijken ze zo klein, hebben invloed op onze toekomst. Het is niet makkelijk om te stoppen met slechte gewoonten, maar met de stappen en de tips uit het boek wordt het in elk geval een stuk eenvoudiger.

Invloeden

We zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die wij maken in ons leven. Toch worden deze keuzes vaak zonder dat we daar bewust van zijn beïnvloed door buitenaf. Onder andere onze omgeving, de mensen waar we onze tijd mee spenderen en de media. Een bekende quote van Dan Pena is: ‘’Show me your friends and I’ll show you your future’’. 

Of zoals Jim Rohn het zegt: je wordt het gemiddelde van de vijf personen waar je het meest mee omgaat. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn. Je kunt namelijk geen positief leven leiden als je alleen maar met negatieve mensen omgaat.

‘’Vraag nooit advies van iemand waar je niet mee van plek wil ruilen.’’

Ga opzoek naar mensen die jouw doelen al hebben bereikt. Probeer met hun in contact te komen of lees de boeken die ze hebben geschreven. Of zoek iemand die jouw mentor wil worden. Tegenwoordig zijn er genoeg mensen die het kunstje door te geven aan de volgende generatie.

Mijn beoordeling

The compound effect is een fijn en makkelijk boek om te lezen. Er staan een aantal goede tips in die ik zeker ga gebruiken in het dagelijks leven. Het deed me ook een beetje denken aan Think and grow rich, maar dan een praktische versie. Minpunt vond ik dat de schrijver op het einde te veel over zichzelf schreef. Dit kan motiverend werken, maar dat geldt niet voor mij. Desondanks is het zeker een aanrader. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *