Wat is affiliate marketing en hoe werkt het?

Inhoud van dit artikel

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een online verdienmodel waarbij je passieve inkomsten kunt genereren. Bij affiliate marketing promoot je via je eigen website andermans producten of diensten.

Eigenlijk is het een super simpel verdienmodel. Affiliate marketing bestaat uit 4 stappen. Hieronder zal ik de 4 stappen beschrijven:

☑️ Stap 1: Klanten die jouw website bezoeken stuur je met een ‘affiliate link’ door naar de adverteerder.
☑️ Stap 2: De bezoeker koopt vervolgens een product of neemt een dienst af van de adverteerder.
☑️ Stap 3: De adverteerder betaalt jou voor het ‘doorsturen’ van de klant.
☑️ Stap 4: De commissie wordt uitbetaald door een affiliate netwerk.

Dit is in een notendop wat affiliate marketing is. Het mooie van van dit verdienmodel is dat het voor alle partijen een win-winsituatie is. In de volgende paragrafen ga ik dieper op dit onderwerp in. 

megafoon

Welke partijen zijn betrokken bij affiliate marketing

Bij affiliate marketing zijn er 4 partijen betrokken namelijk:

  • Publisher
  • Bezoeker
  • Affiliate netwerk
  • Adverteerder

Publisher

De publisher (ook wel affiliate genoemd) is degene die producten of diensten van andere bedrijven promoot. Hiervoor ontvangt de publisher een commissie bij een succesvolle aankoop. De hoogte van de commissies lopen uiteen van enkele euro’s tot honderden euro’s per saleVaak krijg je een percentage van de aankoopprijs of een vast bedrag. Het voordeel van de publisher is dat je alleen bezoekers doorstuurt naar de adverteerder. De adverteerder regelt de rest.

Bezoeker

De bezoeker (ook wel klant genoemd) is de afnemer van het product of dienst. Het doel is om zoveel mogelijk bezoekers naar je website te krijgen. Hoe groter je publiek, hoe meer kans je hebt om een commissie binnen te slepen.

bezoeker

Affiliate netwerk

Een affiliate netwerk is een bedrijf dat de publisher verbindt met de adverteerderDoor aan te sluiten bij een affiliate netwerk kun je gebruikmaken van hun klantenbestand en hun producten promoten. Je hoeft dus niet zelf opzoek te gaan of bedrijven te contacteren.

Heb je een specifiek bedrijf in gedachten die je wilt gaan promoten? Google dan bedrijfsnaam met als toevoeging ‘affiliate’. Bij 9/10 bedrijven vindt je dan het affiliate netwerk!

Ik heb ook een artikel geschreven over de beste affiliate netwerken in Nederland. Klik hier voor het volledige aanbod.

Adverteerder

De adverteerder is de eindschakel en zorgt ervoor dat de bezoeker zijn product of dienst ontvangt. 

adverteerder bedrijven

Hoe kan ik beginnen met affiliate marketing?

Om te beginnen met affiliate marketing heb je een aantal dingen nodig:

  • domeinnaam met webhosting
  • kennis
  • content

Domeinnaam met webhosting

Om te beginnen met affiliate marketing heb je een domeinnaam met hosting nodig. Dit zijn twee verschillende dingen. Hosting providers bieden vaak beide services aan, maar je kunt ze ook apart afnemen.

Voor het registreren van een domeinnaam gebruik ik Strato. Ik gebruik Strato omdat het registreren slechts €0,60 kost.

Hosting gebruik ik Siteground. Waarom Siteground? Siteground is één van de snelste hostingproviders op het net. In combinatie met de goede service (24/7) is Siteground echt een aanrader.

Waarom is snelheid belangrijk? Google houdt van snelle websites. Daarom zal Google jouw (snelle) website belonen door jouw website hoger te ranken dan de (tragere) concurrent.

Kennis

Beginnen met affiliate marketing lijkt lastig. Vooral in het begin lees je ontzettend veel nieuwe termen waar je nog nooit eerder van hebt gehoord. In het begin zag ik de daarom door de bomen het bos niet meer

Wat heeft mij enorm veel geholpen? Ik heb de cursus van Jacko Meijaard gevolgd.  De affiliate Marketing Revolutie. Ik heb hier ook een review over geschreven. Voor de review klik hier.

Of wil je gelijk beginnen met de cursus? 

wanhopige man affiliate marketing

Content

Wat is content? Content is de informatie die je op je website ter beschikking stelt. Zonder content zul je niet hoog scoren in Google.

Is dat belangrijk? Ja, want via Google kun je gratis bezoekers naar je website halen. Het is mogelijk om Google te betalen om gelijk bovenaan te komen, maar waarom zou je dat doen als het ook gratis kan?

Google is opzoek naar de meest relevante en beste content op het internet. Heb je dat? Dan zul je worden beloond met een hogere ranking dat je concurrenten.i

 

Is affiliate marketing moeilijk?

Mensen stellen vaak de vraag of het moeilijk is om met affiliate marketing te beginnen. Het antwoord daarop is: nee.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan beginnen met affiliate marketing. 

Als je elke dag bezig bent met je website(s) kun je hiermee genoeg geld verdienen. Het is alleen tijdrovend. Het duurt lang voordat je resultaten zal gaan zien. Hierdoor stoppen de meeste mensen na een paar weken, omdat ze geen resultaten behalen.

doorzettingsvermogen affiliate marketing

Wat levert affiliate marketing op?

De inkomsten die je met affiliate marketing kan generen is oneindig. Op het internet zijn er genoeg succesverhalen te lezen over mensen die hun baan hebben opgezegd en volledig leven van het internet. 

Het mooie van dit verdienmodel is dat het schaalbaar is.

Wat bedoel ik hiermee? Het aantal commissies dan je kan verdienen met een artikel op je website is oneindig. Eigenlijk zou iedereen in Nederland op jouw website kunnen komen.

Als je voor een werkgever werkt, krijg je betaald voor het aantal uren dat je werkt. Bij affiliate marketing krijg je niet betaald op basis van het aantal gewerkte uren, maar op basis van de waarde die je creëert. 

Aan de slag met affiliate marketing

Als je gelijk aan de slag wilt gaan met affiliate marketing raad ik je aan om de Affiliate Marketing Revolutie te kopen. Tijdens de cursus krijg je tips die je gelijk in de praktijk toe kan passen. Hierdoor hoef je niet het wiel twee keer uit te vinden. De cursus kost eenmalig €47, maar is het echt waard! Ben je niet tevreden dan kun je binnen 30 dagen zonder opgaaf van reden terugvragen. Je kunt eigenlijk alleen maar winnen!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *